Propolisin faydaları ve sağlık üzerine etkileri bir çok bilimsel çalışmada belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarda
- Hücre sağlığı,
- Bağışıklık sistemi sağlığı,
- Ağız sağlığı,
- Cilt sağlığı,
- Üst solunum sağlığı,
- Yara iyileşmesi gibi birçok sağlık etkisi gösterilmiştir. Bu yazımızda bu faydalardan çok dar bir kısmı derlenmiştir.
Yazı İçeriği
Propolisin faydaları 1: Antioksidan etki
Propolis, antioksidan özelliklere sahip bitki bazlı maddeler olan flavonoid adı verilen polifenolleri içerir. Arı propolisi doğadaki en zengin biyoflavonoid kaynaklarından biridir.
Bu biyoflavonoidler, mevsimsel sağlık sorunları sırasında sağlıklı bir bağışıklık tepkisini ve histamin tepkisini destekler. Ayrıca ağız sağlığını, cildi ve sağlıklı bir sindirim sistemini destekler.
Propolisin faydaları 2: Hücresel Sağlık ve Bağışıklık Sistemi
Advances in Pharmacological Sciences’da sunulan araştırmaya göre, propoliste bulunan C vitamininin serbest radikal temizleme etkisi 100 mcg’da yaklaşık %94.7 ve 10 mcg’da %93.4’tür. Bu da onu insan vücudunu oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olmak için harika bir antioksidan yapmaktadır (Wang 2013).
Flavonoidler ayrıca bazı maya türleri ve bazı antibakteriyel aktiviteler üzerinde fungisidal etkiler göstermiştir. Sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, propolis özlerinin karaciğer hücrelerinin zarar görmesine karşı korunmaya da yardımcı olabileceğini göstermektedir (Zhao vd 2009).
Propolisin faydaları 3: Solunum sağlığı
Propolis, özellikle mevsimsel değişiklikler sırasında, üst solunum sistemi tahrişine bağlı semptomları giderebilir. Bir çalışma “Soğuk algınlığı için propolis ekstraktı alan grup plasebo grubuna göre semptomlardan daha çabuk kurtulduğunu göstermiştir” sonucunu bildirmektedir (Crişan vd 1995).
Özellikle propolis etanol ekstraktının suya damlatılarak inhalasyon yoluyla solunmasının üst solunum yollarını ve bronşları rahatlattığı; astım, bronşit, zatürre, alerji tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği bildirilmiştir (Anonim 2020).
Propolisin faydaları 4: Yara İyileşmesini ve Cilt Sağlığını Destekler
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, cilde harici olarak günde beş defaya kadar % 3 propolis merhem sürmek, doku iyileşmesini destekleyebilir ve çeşitli ciltle hastalıklarından kaynaklanan rahatsızlıkları azaltabilir.
Topikal propolis merhem uygulaması ve kısa bandaj kompresyonu kullanan kronik venöz bacak ülseri hastaları üzerinde yapılan bir klinik çalışma, propolis merhemi ile tedavinin, sadece altı haftalık tedaviden sonra ülserasyonu iyileşmesi açısından daha etkili olduğunu rapor etmiştir (Kucharzewski vd 2013).
Propolisin faydaları 5: Ağız Sağlığı
Indian Journal of Dental Research’de yayınlanan bir araştırmaya göre, diş tedavisi gören hastalara 2 hafta boyunca haftada iki kez propolis ekstresi ile gargara uygulanmıştır. Propolis ile gargara yapan deneklerde propolisin antimikrobiyal özellikleri nedeniyle anaerobik bakterilerin daha az olduğu bulunmuştur (Coutinho 2012).
Başka bir plasebo kontrollü çalışmada, gönüllülere propolis içeren deneysel bir ağız gargarası verilmiş ve bu gargara diş plağını plasebo verilenlere kıyasla% 61.7 oranında azaltmıştır (Parolia vd 2010).
BONUS: Eğer siz de propolis kullanmak istiyorsanız tam size göre geliştirilen ProfTürker Propolis ile tanışmanız için profturker.com adresinde geçerli PROF10 kodunu kullanabilirsiniz.
Kaynaklar
Anonim (2020) https://www.nhc.com/propolis
Coutinho, A. (2012). Honeybee propolis extract in periodontal treatment: A clinical and microbiological study of propolis in periodontal treatment. Indian Journal of Dental Research, 23(2), 294.
Crişan, I., Zaharia, C. N., Popovici, F., Jucu, V., Belu, O., Dascălu, C., … & Petrescu, A. (1995). Natural propolis extract Nivcrisol in the treatment of acute and chronic rhinopharyngitis in children. Romanian journal of virology, 46(3-4), 115-133.
Kucharzewski, M., Kózka, M., & Urbanek, T. (2013). Topical treatment of nonhealing venous leg ulcer with propolis ointment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
Parolia, A., Thomas, M. S., Kundabala, M., & Mohan, M. (2010). Propolis and its potential uses in oral health. International Journal of Medicine and Medical Science, 2(7), 210-215.
Wagh, V. D. (2013). Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Advances in pharmacological sciences, 2013.
Zhao, J. Q., Wen, Y. F., Bhadauria, M., Nirala, S. K., Sharma, A., Shrivastava, S., … & Mathur, R. (2009). Protective effects of propolis on inorganic mercury induced oxidative stress in mice.