Son zamanların popüler gıda takviyelerinden birisi MSM (Metilsülfonilmetan)’dir. MSM nedir ve faydaları nelerdir sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yazı İçeriği
- 1. Metilsülfonilmetan – MSM nedir?
- 2. MSM faydaları
- 2.1. Eklem Ağrısını Azaltabilir
- 2.2. Glutatyon Düzeylerini Artırmak Gibi İltihap Önleyici Etkilere Sahiptir
- 2.3. Kas Hasarı ve Stresi Azaltarak Egzersiz Sonrası İyileşmeyi Hızlandırabilir
- 2.4. Ağrı ve Sertliği Azaltarak Kireçlenme Belirtilerini Hafifletmeye Yardımcı Olur
- 2.5. Keratini Güçlendirerek Cilt Sağlığını İyileştirebilir
- 2.6. Bağışıklığı Artırabilir ve Sağlıklı Kalmanıza Yardımcı Olabilir
1. Metilsülfonilmetan – MSM nedir?
Bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda doğal olarak bulunan kükürt içeren bir bileşiktir. MSM, alternatif tıpta eklem ağrısını hafifletmek, iltihabı azaltmak ve bağışıklığı artırmak için doğal bir yol arayan kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ek olarak, araştırmalar, kireçlenmeden gül hastalığına kadar bir dizi rahatsızlığın tedavisinde kullanımını desteklemektedir.v
2. MSM faydaları
2.1. Eklem Ağrısını Azaltabilir
En popüler kullanımlarından biri eklem veya kas ağrısını azaltmaktır. Dizlerde, sırtta, ellerde ve kalçalarda yaygın bir ağrı nedeni olan eklem dejenerasyonu olanlara fayda sağladığı gösterilmiştir.
Çalışmalar, MSM’nin vücudunuzdaki iltihabı önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Ayrıca eklemlerdeki kemiklerinizin uçlarını koruyan esnek bir doku olan kıkırdağın parçalanmasını da engeller (Ezaki vd 2013).
50 yaşın üzerindeki 100 kişide yapılan bir araştırma, 12 hafta boyunca 1.200 mg MSM içeren bir takviye ile yapılan tedavinin, plaseboya kıyasla eklemlerde ağrı, sertlik ve şişliği azalttığını buldu (Xu vd 2015).Bilimsel çalışma sonuçlarına göre MSM eklem ağrılarını azaltmaktadır.
2.2. Glutatyon Düzeylerini Artırmak Gibi İltihap Önleyici Etkilere Sahiptir
MSM’nin antienflamatuvar özellikleri bilimsel araştırmalarla iyi bir şekilde gösterilmiştir. Vücutta iltihaplı tepkilere katılan bir protein kompleksi olan NF-kB’yi engellediğine inanılmaktadır. Ayrıca, sistemik iltihaba bağlı sinyal veren proteinler olan tümör nekroz faktörü alfa (TNF-ɑ) ve interlökin 6 (IL-6) gibi sitokinlerin üretimini de azaltır (Ahn vd 2015).
Ek olarak, MSM vücudunuz tarafından üretilen güçlü bir antioksidan olan glutatyon seviyelerini artırır. Fiziksel olarak aktif 40 erkekte yapılan bir çalışma, aşırı egzersizden önce 3 gram MSM almanın, plaseboya kıyasla iltihap sitokinlerin salınımını azalttığını ve bağışıklık hücrelerinin aşırı stresini önlediğini göstermiştir (van der Merwe ve Bloomer 2016).
2.3. Kas Hasarı ve Stresi Azaltarak Egzersiz Sonrası İyileşmeyi Hızlandırabilir
Yoğun egzersiz sırasında kas hasarı oluşur ve oksidatif stres artar. Bu, sporcuların atletik performansı ve antrenmanı engelleyebilecek kas ağrısı ve ağrısı yaşamasına neden olur. İltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltarak yoğun egzersizden sonra kas iyileşmesini doğal olarak hızlandırabilir.
18 erkekte yapılan bir araştırma, 10 gün boyunca vücut ağırlığının kilogramı başına 50 mg MSM almanın egzersize bağlı kas hasarını önemli ölçüde azalttığını ve 14 km koşunun ardından antioksidan aktiviteyi artırdığını göstermiştir (Barmaki vd 2012).
Başka bir çalışma, iki hafta boyunca günde 3 gram MSM alan atletik erkeklerin, yoğun egzersizden sonra daha düşük IL-6 seviyelerine ve daha az kas ağrısına sahip olduğunu bulmuştur (Kalman 2013).
2.4. Ağrı ve Sertliği Azaltarak Kireçlenme Belirtilerini Hafifletmeye Yardımcı Olur
Artrit, eklemlerinizde ağrıya, sertliğe ve hareket açıklığının azalmasına neden olan yaygın bir iltihabi durumdur. Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan, artritle ilişkili semptomları iyileştirmek için genellikle ilaçlara doğal bir alternatif olarak kullanılır.
Diz osteoartriti olan 49 kişide yapılan bir araştırma, plaseboya kıyasla 12 hafta boyunca günde 3.4 gram MSM almanın ağrı ve sertliği azalttığını ve fiziksel işlevi iyileştirdiğini buldu (Debbi vd 2017).
Bir çalışma, MSM’yi glukozamin ve kondroitin ile beraber almanın, diz osteoartriti olan kişilerde ağrı ve sertliği azaltmada, tek başına glukozamin ve kondroitinden daha etkili olduğunu buldu (Lubis vd 2017).
2.5. Keratini Güçlendirerek Cilt Sağlığını İyileştirebilir
Keratin, saçınızda, cildinizde ve tırnaklarınızda ana yapısal bileşen olarak görev yapan bir proteindir.
Yüksek seviyelerde kükürt içeren amino asit sistein içerir. MSM, keratine kükürt donörü olarak hareket ederek cilt sağlığı için faydalı olabilir. Bu da bu önemli proteini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca cilt hücrelerine zarar verebilecek ve kırışıklık gibi erken yaşlanma belirtilerine neden olabilecek iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur (Schagen vd 2012).
Deride kızarıklık, tahriş ve iltihaplanmaya neden olabilen gül hastalığı gibi sorunlu cilt durumlarının semptomlarını bile azaltabilir (Berardesca vd 2008).
2.6. Bağışıklığı Artırabilir ve Sağlıklı Kalmanıza Yardımcı Olabilir
Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzu hastalıklara ve hastalıklara karşı koruyan özel bir doku, hücre ve organ ağıdır. Stres, hastalık, kötü beslenme, yetersiz uyku veya aktivite eksikliği gibi şeyler zayıflayabilir. MSM gibi kükürt bileşikleri bağışıklık sisteminizin sağlığında önemli roller oynar.
Örneğin, MSM, bağışıklığı zayıflatabilen oksidatif stres ve inflamasyonu azaltmada etkili olabilir. IL-6 ve TNF-gibi iltihap bileşiklerinin seviyelerini düşürmede etkili olduğu için MSM, bağışıklık sisteminizdeki stresi azaltabilir. Ek olarak, vücudunuzun ana antioksidanı olan glutatyon oluşumunda rol oynar. Ayrıca bu önemli bileşiğin seviyelerini artırmaya da yardımcı olabilir. Yeterli düzeyde glutatyona sahip olmak, bağışıklık sisteminizin genel sağlığı ve işlevi için çok önemlidir (Guerra vd 2011).
BONUS: Eğer siz de MSM kullanmak istiyorsanız, kolajen, MSM, kondroitin ve glukozamin içeren eklem sağlığı için geliştirilmiş ProfTürker Kolajen Plus ürününü kullanabilirsiniz. Üstelik bu yazıyı okuyanlara özel profturker.com adresinde geçerli PROF10 kodu ile indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
Kaynaklar
Ahn, H., Kim, J., Lee, M. J., Kim, Y. J., Cho, Y. W., & Lee, G. S. (2015). Methylsulfonylmethane inhibits NLRP3 inflammasome activation. Cytokine, 71(2), 223-231.
Barmaki, S., Bohlooli, S., Khoshkhahesh, F., & Nakhostin-Roohi, B. (2012). Effect of methylsulfonylmethane supplementation on exercise-Induced muscle damage and total antioxidant capacity. The Journal of sports medicine and physical fitness, 52(2), 170-174.
Berardesca, E., Cameli, N., Cavallotti, C., Levy, J. L., Piérard, G. E., & de Paoli Ambrosi, G. (2008). Combined effects of silymarin and methylsulfonylmethane in the management of rosacea: clinical and instrumental evaluation. Journal of Cosmetic Dermatology, 7(1), 8-14.
Debbi, E. M., Agar, G., Fichman, G., Ziv, Y. B., Kardosh, R., Halperin, N., … & Debi, R. (2011). Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study. BMC complementary and alternative medicine, 11(1), 50.
Ezaki, J., Hashimoto, M., Hosokawa, Y., & Ishimi, Y. (2013). Assessment of safety and efficacy of methylsulfonylmethane on bone and knee joints in osteoarthritis animal model. Journal of bone and mineral metabolism, 31(1), 16-25.
Guerra, C., Morris, D., Sipin, A., Kung, S., Franklin, M., Gray, D., … & Venketaraman, V. (2011). Glutathione and adaptive immune responses against Mycobacterium tuberculosis infection in healthy and HIV infected individuals. PloS one, 6(12), e28378.
Kalman, D. (2013). Exercise Studies. FASEB J, 27, 1076-7.
Lubis, A. M., Siagian, C., Wonggokusuma, E., Marsetyo, A. F., & Setyohadi, B. (2017). Comparison of glucosamine-chondroitin sulfate with and without methylsulfonylmethane in grade I-II knee osteoarthritis: a double blind randomized controlled trial. Acta Med Indones, 49(2), 105-111.
Schagen, S. K., Zampeli, V. A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 298-307.
van der Merwe, M., & Bloomer, R. J. (2016). The influence of methylsulfonylmethane on inflammation-associated cytokine release before and following strenuous exercise. Journal of sports medicine, 2016.
Xu, G., Zhou, T., Gu, Y., Wang, Q., Shariff, M., Gu, P., … & Rao, J. (2015). Evaluation of the Effect of Mega MSM on Improving Joint Function in Populations Experiencing Joint Degeneration. International Journal of Biomedical Science: IJBS, 11(2), 54.