Beyin fonksiyonlarını ve ruhsal sağlığı destekleyen probiyotikler

Bağırsak ve beyin sağlığı arasında güçlü bir bağ vardır. Kalın barsaktaki bakteriler, lifleri, kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürerek fermente ederler. Araştırmalar, bu bileşiklerin beyin ve sinir sistemine fayda sağladığını göstermiştir. Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, probiyotiklerin anksiyete, depresyon, otizm, obsesif-kompülsif bozukluk ve hafıza zayıflığı belirtilerinin iyileşmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmalarda en sık kullanılan türlerBifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus ve Lactobacillus rhamnosus’dur.

L. rhamnosus (R0011) ve L. helveticus (R0052)’un birlikte kullanımının fareler üzerinde yapılan deneylerde hafıza bozuklarını önlediği gözlenmiştir (Gareau ve ark. 2011, Rodrigues ve ark. 2012). L. rhamnosus GG verilen çocuklarda, asperger sendromu ile dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu riski daha az görülmüştür (Pärtty ve ark. 2015, Pessi ve ark. 2000). İlaveten, L. rhamnosus takviyesi, stresle ilgili hastalıklarda terapötik etki göstermiş; bu takviyenin, vagotomi uygulanan farelerde duygu durumu değişimini önlediği, barsak-beyin aksının etkilenmediği gözlenmiştir (Bravo ve ark. 2011).

L. helveticus R0052 ve B. longum R0175 kombinasyonunun kaygı ve depresyon düzeylerini azalttığı bildirilmiştir (Messaoudi ve ark. 2011). Ayrıca, L. plantarum WCFS1’in otizmli çocuklarda görülen antisosyal davranış, kaygı ve iletişim bozukluklarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir (Parracho ve ark. 2010). B. bifidum, B. lactis, L. acidophilus, L. brevis, L. casei, L. salivarius, ve Lc. Lactis bakterilerinin depresif belirtilerin düzeyini önemli ölçüde azalttığını gösteren sonuçlar yayımlanmıştır (Steenbergen ve ark. 2015). Fare deneylerinde B. İnfantis’in antidepresan etkisi görülmüş olup, uygulanan deneklerde depresif belirtilerin kaybolduğu gözlenmiştir.

Hayvanlarda 2 hafta, insanlarda 4 hafta süreyle 10⁸ ila 10¹⁰ koloni oluşturan üniteler arasındaki dozlarla uygulanan Bifidobacterium (örn., B. longum , B. breve ve B. infantis ) ve Lactobacillus (örn., L. helveticus ve L. rhamnosus) cinsi probiyotikler, anksiyete, depresyon, otizm spektrum bozukluğu (ASD), obsesif-kompulsif bozukluk ile uzamsal ve uzamsal olmayan hafıza yeteneklerini içeren psikiyatrik bozukluklarla ilgili davranışları iyileştirmede etkinlik göstermişlerdir (Wang ve ark. 2016).

Özetle, beyin fonksiyonları ve bağırsak sağlığı arasında güçlü bir ilişkinin varlığı kanıtlanmış ve bazı probiyotik bakterilerin, kaygı, üzüntü, depresyon vb. belirtilerini azaltarak ruhsal ve zihinsel sağlığa iyi geldiği çok sayıda araştırmayla ortaya konmuştur.

Kaynaklar

-Wang, H., Lee, I-S. , Braun, C. Enck, P. J Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Review Neurogastroenterol Motil. 2016 Oct 30;22(4):589-605. doi: 10.5056/jnm16018.

-Pärtty, A., Kalliomäki, M., Wacklin, P., Salminen, S., Isolauri, E. (2015). A possible link between early probiotic intervention and the risk of neuropsychiatric disorders later in childhood: a randomized trial. Pediatric Research, 77(6), 823-828.

-Messaoudi, M., Lalonde, R.,Violle, N., Javelot, H., Desor, D., Nejdi, A., et al. (2011). Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and human subjects. The British Journal of Nutrition, 105(5), 755-764.

-Parracho, H., Gibson, G.R., Knott, F., Bosscher, D.,Kleerebezem, M., McCartney, A.L. (2010). A double-blind, placebo-controlled, crossover-designed probiotic feeding study in children diagnosed with autistic spectrum disorders. International Journal of Probiotics and Prebiotics, 5(2), 69-74.

-Steenbergen, L., Sellaro, R., van Hemert, S., Bosch, J.A., Colzato, L.S. (2015). A randomized controlled trial to test the effect of multispecies probiotics on cognitive reactivity to sad mood. Brain, Behavior, and Immunity, 48, 258-264.

-Bravo, J.A., Forsythe, P., Chew, M.V., Escaravage, E., Savignac, H.M., Dinan, et al. (2011). Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. Proceedings of The National Academy of Sciences of the United States of America, 108(38), 6050-6055.

-Pessi, T., Sütas, Y., Hurme, M., Isolauri, E. (2000). Interleukin-10 generation in atopic children following oral Lactobacillus rhamnosus GG. Clinical and Experimental Allergy, 30(12), 1804-1808.

-Rodrigues, D.M., Sousa, A.J., Johnson-Henry, K.C., Sherman, P.M., Gareau, M.G. (2012). Probiotics are effective for the prevention and treatment of Citrobacter rodentium-induced colitis in mice. The Journal of Infectious Diseases, 206(1), 99-109.

-Gareau, M.G., Wine, E, Rodrigues, D.M., Cho, J.H., Whary, M.T., Philpott, D.J., Macqueen, G., Sherman, P.M. (2011). Bacterial infection causes stress-induced memory dysfunction in mice. Gut, 60(3), 307-317

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir